Nederlandse kardinaal Willebrands overleden

De Nederlandse kardinaal en oud-aartsbisschop Johannes Willebrands is dinsdag overleden. Hij werd 96 jaar. Dit maakte het aartsbisdom Utrecht bekend.

Belga

BR> Kardinaal Willebrands stierf in de St. Nicolaasstichting te Denekamp, waar hij de laatste jaren met veel zorg en toewijding werd omringd.

Volgens kardinaal Simonis, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en opvolger van kardinaal Willebrands als aartsbisschop van Utrecht, verliest de kerk "een bijzonder mens".

"Ik waardeer hem bijzonder als een bisschop die zich voor, tijdens en na het Tweede Vaticaans Concilie op energieke en deskundige wijze inzette voor het herstel van de eenheid van de christenen. Ook als aartsbisschop van Utrecht was het zijn streven 'de waarheid in liefde' te dienen".

Johannes kardinaal Willebrands werd geboren te Bovenkarspel op 4 september 1909, tot priester gewijd op 26 mei 1934, tot bisschop geconsacreerd op 28 juni 1964 door paus Paulus VI, en tot kardinaal benoemd op 28 april 1969. Hij was van 1975 tot 1983 aartsbisschop van Utrecht. Kardinaal Willebrands ontving vele onderscheidingen in binnen- en buitenland, waaronder het Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau. Hij was eredoctor van meerdere universiteiten in Europa en de Verenigde Staten.