Wetenschapper heeft "ontsnappingsroute" voor opwarmende aarde

Een wetenschapper, en niet een van de minste, heeft een noodplan voorgesteld om de planeet te redden van de dramatische opwarming, zo heeft de Britse kwaliteitskrant The Independent maandag gemeld.

Belga

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen wil met name de samenstelling van de bovenste lagen van de atmosfeer wijzigen, "hevig teleurgesteld" als hij is door de politieke pogingen om de broeikasgassen aan banden te leggen.

Crutzen won in 1995 een Nobelprijs voor zijn baanbrekend werk rond (het gat in) de ozonlaag. In een polemisch artikel dat in het augustusnummer van het vakblad Climate Change zal verschijnen, zegt hij dat er een "ontsnappingsroute" nodig is voor het geval dat de opwarming van onze planeet niet meer te stuiten is.

Hij wil het klimaat kunstmatig afkoelen door zwaveldeeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer te brengen. Die zouden dan het zonlicht reflecteren en de warmte de ruimte inslingeren. Het zogenaamde "albedo" van de Aarde wordt aldus versterkt, terwijl dit op de planeet zelf een afkoelend effect heeft.

Om die deeltjes zo hoog te brengen, wil de vorser van het Max Planck Instituut voor Scheikunde een vloot weerballonnen gebruiken die op grote hoogte kunnen vliegen. Een andere methode is zware artilleriegranaten af te schieten.

Zo'n "geo-engineering" van het klimaat is al eerder voorgesteld, maar Crutzen gaat veel verder door met een gedetailleerd model uit te pakken van hoe het moet, welke tijdsspanne dient te voorzien en hoeveel het kost.

Hij baseert zijn model voor een deel op de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo in 1991, toen tonnen zwavel de atmosfeer werden ingeslingerd, wat een jaar later tot een daling van de planetaire temperatuur met een halve graad leidde. Een kleine hoeveelheid zwavel zou eenzelfde effect hebben als het op voldoende hoogte in de dampkring wordt gebracht.

Het plan zou volgens de Nederlander tussen de 25 en vijftig miljard dollar kosten, of zowat 25 tot vijftig dollar (20 tot 40 euro) per kop van de bevolking in de geïndustrialiseerde wereld.

Wetenschappers nemen zijn voorstel ernstig gezien Crutzen een autoriteit is op het gebied van atmosfeeronderzoek, aldus The Independent.

Anderen zijn echter zo kritisch dat zij zich kantten tegen publicatie in de wetenschappelijke pers die met "peers" werkt. Die critici vrezen dat de Nederlandse Nobelprijswinnaar het inzicht kan doen aanwakkeren dat het makkelijker is de symptomen te bestrijden dan de oorzaken van de klimaatsverandering aan te pakken.