Ina Stabergh eerste vrouwelijke stadsdichter (Diest) van Vlaanderen

Diest heeft Ina Stabergh voor een periode van twee jaar aangesteld als stadsdichter. Het is meteen de eerste vrouwelijke stadsdichter in Vlaanderen.

Belga

Eerder hadden ook Antwerpen (Bart Moeyaert), Gent (Erwin Mortier) en Ninove (Willie Verhegghe) een stadsdichter benoemd. Diest had eerder ook al een stadsbeiaardier aangesteld.

Diest verwacht van Stabergh dat ze jaarlijks 6 tot 12 gedichten schrijft die zich inhoudelijk toespitsen op het dagelijkse leven in de stad, maar ook op specifieke gebeurtenissen. De stad wil daarmee een eeuwenoude traditie voortzetten om het reilen en zeilen van het stadsgebeuren in verzen te vatten en aan een breed publiek voor te stellen. "Op die manier worden collectieve gevoelens van vreugde, plezier, maar soms ook angst of verdriet dichterlijk verwoord en geventileerd", aldus cultuurschepen Marc Florquin (sp.a).

Stabergh is in de lokale literaire wereld geen onbekende. Zij is de drijvende kracht achter de Diestse Literaire Kring Apollo. Onder haar impuls werd ook het eerste deel van de poëzieroute "Dichter bij Diest" tot stand gebracht. Recent verscheen van haar de tweetalige dichtbundel "Neuengamme - Ik kwam terug" over de dramatische gebeurtenissen tijdens WO II in Meensel-Kiezegem.