"Vliegen naar de zon is een zonde"

Naar de zon vliegen of een bezineslurpende auto kopen is zondig want dat schaadt het milieu. Dat heeft Richard Chartres, een Anglicaanse bisschop van Londen, verklaard in de Times Online.

Belga

"Egoïstische beslissingen zoals vliegen om op vakantie te gaan of een grote auto kopen zijn symptomen van een zonde. Een zonde beperkt zich niet tot een lijst met morele fouten", aldus de bisschop uit Londen.

De bisschop roept Anglicaanse predikanten op om meer over het milieu te prediken en parochies te waarschuwen dat het de morele verplichting is van christenen om een milieuvriendelijk leven te leiden.

"Als het een zonde is om met een grote wagen te rijden of om met het vliegtuig op vakantie te vertrekken kan je beter te voet op en af naar Santiago de Compostella gaan", zegt Pierre Fivet van Thomas Cook in een reactie. "Wij proberen als touroperator zeker aan het milieu te denken. We weten ook dat het milieu en de natuur een zeer belangrijke rol spelen in de toeristische sector, maar uiteindelijk kiest iedereen zelf om al dan niet met het vliegtuig te reizen", aldus Fivet.

Volgens Françoise Humbert van de Association of European Airlines (AEA) is vliegen zeker geen zonde. "De luchtvaart is niet het probleem van de milieuvervuiling", zegt Humbert. "Door efficiënter brandstofgebruik en nieuwe technologieën is de uitstoot van vliegtuigen gedurende de laatste 30 jaar met 70 procent gedaald. Toch weten we dat de luchtvaartmaatschappijen een verantwoordelijkheid dragen en dat we nog veel tijd moeten besteden aan het milieuaspect", aldus Humbert.