Democraten roepen op tot terugtrekking uit Irak

Het verzet tegen de oorlog in Irak blijft toenemen, ook in Washington. Prominente Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben maandag een brief geschreven naar president George Bush waarin ze hem oproepen nog dit jaar de eerste troepen terug te trekken uit Irak.

AP Ned

Het leger is volgens hen overbelast, de oorlog is duur en het sektarische geweld in Irak duurt voort. Het is voor het eerst dat de Democraten een min of meer gezamenlijk front presenteren aan Bush wat betreft Irak.

De Amerikaanse soldaten moeten een beperkter takenpakket krijgen en zich richten op het trainen van Iraakse veiligheidstroepen, de bescherming van Amerikaanse personeel en het bestrijden van terrorisme. Bush heeft herhaaldelijk gezegd dat terugtrekking pas plaatsheeft als de Iraakse autoriteiten het land kunnen verdedigen. Elke belangrijke Democraat die zitting heeft in de commissies die zich bezighouden met het leger, buitenlandse zaken en de inlichtingendiensten heeft de brief ondertekend.

De regering-Bush zou dit jaar de eerste troepen terugtrekken, maar vorige week maakte minister van defensie Donald Rumsfeld bekend dat er vanwege de toename van het sektarisch geweld duizenden soldaten extra nodig zijn.