Bush houdt vast aan duurzame vrede en formuleert doelstellingen

De Amerikaanse president George Bush heeft maandag opnieuw gezegd dat een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese Hezbollah afhankelijk is van een brede overeenkomst. Ook zei hij te verwachten dat de Verenigde Naties zullen ijveren voor "een langdurige vrede, die houdbaar is".

AP Ned

Bush formuleerde een aantal, zoals hij het noemde, duidelijke doelstellingen: "Iran moet zijn financiële steun en wapenleveranties aan terroristische groeperingen als de Hezbollah stoppen. Syrië moet zijn steun aan het terrorisme beëindigen en de soevereiniteit van Libanon respecteren."

Bush zei niet of het hier gaat om voorwaarden en gaf ook niet aan hoe hij de doelstellingen wil verwezenlijken. Hij herhaalde dat het belangrijk is te herinneren dat de crisis is uitgelokt door de ontvoering van twee Israëlische militairen door de Hezbollah en dat Israël het recht heeft op zelfverdediging. Hij zei de dood van onschuldige slachtoffers te betreuren, "zowel in Libanon als in Israël".

Andere voorwaarden - in dit geval duidelijk 'voorwaarden' - voor een bestand zijn de stationering van een multinationale strijdmacht in Zuid-Libanon, herstel van het gezag van de Libanese regering over haar grondgebied en de vrijlating van de twee ontvoerde Israëliërs, zei Bush. Hij legde de verklaring af na afloop van een ontmoeting met Cubaans-Amerikaanse zakenlieden in een restaurant in Miami.

Bush zei maandag later te zullen spreken met minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice. Ook zei hij te hopen dat later in de week via de Veiligheidsraad vooruitgang kan worden geboekt. Over een mogelijke VN-resolutie merkte hij op dat "wat er ook uit de Veiligheidsraad komt, het duurzaam moet zijn, zodat de volken van Libanon en Israël in staat zijn in vrede te leven".

Bush volgde de crisis in het weekeinde door middel van telefoongesprekken met topadviseurs. Hij belde zondag driemaal met Rice.