Britse en Spaanse regering bereiken mogelijk akkoord over Gibraltar

Groot-Brittanië en Spanje staan op het punt om een historisch akkoord te bereiken over Gibraltar. De luchthaven van het rotseiland zal zowel door Spanjaarden als Britten beheerd worden en de grenscontroles zullen gemakkelijker verlopen.

Belga

Dat schrijft The Guardian maandag.

Er lijkt een oplossing in de maak voor de rots van zes vierkante kilometer op het zuidelijke punt van het Iberische schiereiland, die al decennia een twistpunt vormt tussen Madrid en Londen. De Brits-Nederlandse vloot veroverde op 4 augustus 1704 Gibraltar. Na meer dan driehonderd jaar Britse bezetting lijken de regeringen van Spanje, Groot-Brittanië en Gibraltar eindelijk een akkoord te bereiken over de twistappel.

Voor de eerste keer is de Spaanse regering, onder leiding van de socialistische regering van José Luis Rodriguez Zapatero, bereid om tot een vergelijk te komen met Gibraltar en Londen. Toch laat Spanje zijn eis voor soevereiniteit van de rots niet vallen. Vier jaar geleden stonden Madrid en Londen op het punt een historische overeenkomst te ondertekenen over Gibraltar, waarin een gedeelde soevereiniteit werd opgenomen. Een officieus referendum onder de bewoners van Gibraltar, die zowat unaniem het plan afkeurden, stak daar een stokje voor.

Mogelijk krijgt Gibraltar een internationale luchthaven, die deels door Groot-Britannië en deels door Spanje beheerd wordt. Dat zou een belangrijke troef worden voor de plaatselijke economie en het toerisme.

Over alle details van het akkoord is nog geen absolute overeenkomst bereikt. Toch hopen alle partijen tegen 18 september met een definitief akkoord op de proppen te komen.