Iraanse dissident in gevangenis overleden na hongerstaking

Een Iraanse studentenleider die in 1999 werd gearresteerd wegens deelname aan protesten tegen de regering is in de gevangenis in Teheran overleden na in hongerstaking te zijn gegaan.

AP Ned

Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Studentencomité van Verslaggevers voor de Mensenrechten in Iran maandag bekendgemaakt.

De studentenleider, Akbar Mohammadi, overleed zondagavond aan een hartaanval na een negen dagen durende hongerstaking, aldus de organisatie. Hij was in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen het gebrek aan medische zorg voor letsel aan zijn ruggenmerg, dat hij in de gevangenis had opgelopen na zijn arrestatie.

Mohammadi werd in 1999 gearresteerd wegens deelname aan protesten tegen de regering in juli van dat jaar. Het waren de grootste demonstraties sinds de islamitische revolutie van 1979. Aanvankelijk werd hij ter dood veroordeeld, maar dat vonnis werd later omgezet in 15 jaar gevangenisstraf. Volgens de Evin-gevangenis, waar Mohammadi zijn straf uitzat, kreeg hij voldoende medische zorg en dronk hij water en thee.