Linkse activisten en persfotograaf vermoord op Filippijnen

In de Filippijnen zijn maandag moordaanslagen gepleegd op een woordvoerder van een linkse studentenorganisatie, een persfotograaf en een echtpaar dat actief is in de linkse partij Bayan Muna.

AP Ned

De 21-jarige Rei Mon Guran, een woordvoerder van de Liga van Filipijnse Studenten, werd doodgeschoten in Bulan, 380 kilometer ten zuidoosten van Manilla.

Persfotograaf Vic Melendrez werd neergeschoten voor zijn huis in Manilla. De politie zei niet te weten of de moord verband hield met zijn werk voor de tabloid Tanod.

Constancio Claver, de voorzitter van de linkse partij Bayan Muna in de noordelijke provincie Kalinga, en zijn vrouw Alice, die ook werkzaam was voor de partij, werden onder vuur genomen nadat zij hun 8-jarige dochter bij school hadden afgeleverd in Tabuk, 330 kilometer ten noordoosten van Manilla. De vrouw overleed en Claver raakte levensgevaarlijk gewond. Hun dochter van 11, die nog in de auto zat, werd licht gewond door glasscherven en raakte getraumatiseerd, zei een familielid.

Het echtpaar Claver had vorige maand in een interview gezegd te hebben vernomen dat de militaire inlichtingendienst hen op een veronderstelde zwarte lijst had gezet omdat ze een protestactie hadden georganiseerd tegen een eerdere moord op een actievoerder in Kalinga. Het leger ontkende bij de aanslag op het echtpaar betrokken te zijn. "Als ze bewijzen hebben moeten ze naar de rechtbank stappen", zei een legerwoordvoerder.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Karapatan zijn er sinds president Gloria Macapagal Arroyo in 2001 aantrad 717 burgers, onder wie 305 linkse activisten, gedood door doodseskaders die zoude opereren binnen de strijdkrachten. Arroyo riep vorige week getuigen van de steeds vaker voorkomende aanslagen op de politie te helpen met haar onderzoek, maar prees in dezelfde toespraak de operaties tegen het communistische verzet onder leiding van generaal-majoor Jovito Palparan, die ervan wordt beschuldigd opdracht te hebben gegeven voor de politieke moorden en ontvoeringen. De secretaris-generaal van de Bayan-partij, Renato Reyes, zei Arroyo direct verantwoordelijk te houden voor de recente aanslagengolf. "De boodschap (..) is onmiskenbaar. Politieke moorden worden gedoogd en bevorderd door deze regering", zei hij.