Eventuele tweede Congolese verkiezingsronde op 29 oktober

Een eventuele tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Congo zal, indien nodig, op 29 oktober plaatsvinden. Dit heeft voorzitter Appoliniaire Malu Malu van de Onafhankelijke Kiescommissie CEI zondagavond op de Congolese staatsomroep RTNC bekendgemaakt, enkele uren na het sluiten van de stembureaus.

Belga

De voorlopige resultaten van de eerste ronde worden ten laatste op 20 augustus bekendgemaakt. Ten laatste op 31 augustus volgt de definitieve uitslag, aldus Malu Malu. De nieuwe president treedt dan op 10 september in functie.

Indien niemand in de eerste ronde een absolute meerderheid heeft behaald, zal er op 29 oktober een tweede ronde komen. Dat is twee weken later dan aanvankelijk voorzien.

De voorlopige resultaten van die eventuele tweede ronde worden dan op 19 november bekendgemaakt, de definitieve ten laatste op 30 november, aldus de voorzitter van de CEI. De winnaar neemt dan op 10 december zijn ambt op. De definitieve resultaten van de parlementsverkiezingen worden op 9 november vrijgegeven.

Op 29 oktober zullen er ook provinciale verkiezingen plaatsvinden. Definitieve resultaten hiervan zijn tegen 5 december te verwachten. De installatie van de provincieraden gebeurt op 20 december. De gedeputeerden gaan dan op 29 december de Senaat samenstellen, de tweede kamer van het Congolese parlement. Waarnemers wijzen erop dat een nieuwe regering tot dan moet wachten om de investituur van de volksvertegenwoordiging te verkrijgen en aan het werk te gaan. De verkiezing van provinciegouverneurs en vicegouverneurs is gepland voor 16 januari.

Malu Malu zei dat bij de historische verkiezingen van zondag het gros van de stembureaus open was. De uitzonderingen waren drie plaatsen in de twee Kasaï-provincies. Daar vindt de stembusgang voor president en parlement vandaag plaats, zo bevestigde hij.

Nu in het nieuws