Acht doden bij bomaanslag op moskee in Afghanistan

Een bomaanslag in het oosten van Afghanistan heeft maandag aan acht mensen het leven gekost. Er vielen zestien gewonden. De bom ontplofte bij een moskee in Farmay Adha, twintig kilometer ten zuiden van Jalalabad, waar een herdenkingsdienst werd gehouden voor een vorige week overleden voormalige mujahedeen-commandant.

AP Ned

BR> De politie zei dat de bom was geplaatst in de auto waarmee vijf agenten naar de rouwbijeenkomst kwamen. Alle vijf werden gedood. Het ziekenhuis van Jalalabad zei dat de drie andere doden kinderen waren. Onder de gewonden waren vier kinderen. De rouwdienst werd onder anderen bijgewoond door de gouverneur van de provincie Nangahar, waar Jalalabad de hoofdstad van is. Hij bleef ongedeerd, maar enkele van zijn lijfwachten raakten gewond. Ooggetuigen zeiden dat een auto van de lijfwachten door de explosie was beschadigd.

De overledene voor wie de dienst werd gehouden, Younis Khalis, voerde tijdens het verzet tegen de Sovjetbezetting een factie aan van Hezb-i-Islami (Partij van de Islam), waar ook veel Arabische strijders toe behoorden. Hij stond bekend als een hardliner en zou banden hebben onderhouden met Osama bin Laden. Gedurende het Taliban-regime leidde Khalis een teruggetrokken bestaan in Nangahar, maar na de Amerikaanse inval riep hij op tot een jihad tegen Amerika. Een familielid zei dat hij op 19 juli op 87-jarige leeftijd was overleden.

In de zuidelijke provincie Helmand hebben Afghaanse troepen zondag 23 Taliban-strijders gedood bij overvallen op twee schuilplaatsen van de opstandelingen in de buurt van Garmser. Een van de operaties werd uitgevoerd door tweehonderd man militairen en politie, die luchtsteun kregen van de door de VS geleide coalitie. Een politiewoordvoerder maakte dat maandag bekend.

In de zuidelijke stad Kandahar vuurden vermoedelijke Taliban-strijders maandag een raket af op een meisjesschool, waardoor een van de leerlingen gewond raakte.