NAVO neemt militair bevel in Zuid-Afghanistan over van coalitie

De NAVO heeft het bevel over de militaire operaties in Zuid-Afghanistan maandag overgenomen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie. De missie die de achtduizend voornamelijk Britse, Canadese en Nederlandse troepen gaan uitvoeren belooft de zwaarste te worden uit de 57-jarige geschiedenis van het Atlantisch bondgenootschap. Het is ook de eerste keer dat NAVO-troepen worden ingezet voor een grondoorlog.

AP Ned

De gezagsoverdracht valt samen met een toename van het geweld in Zuid-Afghanistan, waardoor de NAVO dreigt te worden afgehouden van zijn eigenlijke opdracht, de wederopbouw van Afghanistan. Afgelopen weekeinde werden opnieuw zware gevechten gevoerd in het gebied, waarbij zeker dertig Taliban-strijders omkwamen.

"De gezagsoverdracht laat de Afghaanse bevolking zien dat de internationale gemeenschap er groot belang aan hecht om de veiligheid in de zuidelijke provincies van Afghanistan te bevorderen", zei Karl Eikenberry, de Amerikaanse commandant van de coalitietroepen die bijna vijf jaar geleden in Afghanistan werden gestationeerd om het Taliban-regime te verdrijven.

De NAVO-strijdmacht komt onder bevel van de Britse luitenant-generaal David Richards. Deze zei dat het voor de wereld van belang is dat Afghanistan niet terugvalt tot de situatie waarin het voorafgaand aan de aanslagen van 11 september 2001 verkeerde en dat er niet weer een Taliban-regering komt. De VS leveren ook enkele manschappen aan de NAVO-missie en Richards wordt daarmee de eerste niet-Amerikaan die gezag krijgt over Amerikaanse militairen.

Zaterdag werd zware strijd geleverd in Uruzgan, waar de veertienhonderd Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Daarbij vonden zeker twintig vijandelijke strijders de dood. Zes strijders werden zondag door Afghaanse troepen gedood in het zuidoosten van het land en vier strijders kwamen om bij het plaatsen van bommen in de zuidelijke provincie Kandahar.