Veiligheidsraad "geschokt", maar veroordeelt bombardement Kana niet

De VN-Veiligheidsraad heeft zondag een verklaring aangenomen waarin "het verlies van onschuldige levens" tijdens het Israëlische bombardement op het Libanese dorp Kana "zeer wordt betreurd," maar waarin geen veroordeling doorklinkt.

Belga

De VS hadden zich tegen een veroordeling verzet, zo melden diplomaten. Wel roept de raad op tot een "einde aan het geweld." De Veiligheidsraad is "extreem geschokt en ontdaan over het bombardement door de Israëlische defensietroepen op een woningblok in Kana, die tientallen burgers het leven heeft gekost en waarbij vele anderen gewond raakten," aldus de tekst.

De Raad "betreurt dit verlies van onschuldige levens en de dood van burgers in het huidige conflict in sterke mate en draagt de secretaris-generaal (Kofi Annan) op over een week een rapport uit te brengen over de omstandigheden van deze tragische gebeurtenis, " aldus het document. De raad "drukt zijn bezorgdheid uit over de dreiging van een geweldsescalatie, die ernstige gevolgen zou hebben voor de humanitaire situatie."

De tekst "roept op tot een einde aan het geweld en benadrukt de dringende noodzaak van een permanent, duurzaam en bestendig staakt-het-vuren."