Bevrijde kinderen Aïda en Veton zijn vervreemd van ouders

Aïda en Veton, de Belgische kinderen van Khadija El Kaas die in Kosovo werden vastgehouden door de familie van hun vader en in de nacht van zondag op maandag werden gerepatrieerd, "zijn vervreemd van hun ouders".

Belga

Dat meldt Anne Bourguignont, de Luikse procureur des konings, woensdag in een communiqué. De procureur des konings zegt dat de operatie, die werd uitgevoerd door de politie van de Verenigde Naties (UNMIK) met het akkoord van de Belgische overheden, de uitvoering was van een beslissing die het Kosovaarse hooggerechtshof op 13 juli nam. Het hof beval de repatriëring van de kinderen naar België. De vader van de kinderen zit in de gevangenis van Lantin.

Bij de operatie werden vijftig agenten ingezet, omdat in het bergachtige gebied waar de kinderen verbleven geen lokale politie actief is. "De kinderen werden probleemloos overgeleverd aan de politie", luidt het in het persbericht van Bourguignont. Ze werden meteen na hun bevrijding opgevangen door een arts, een psycholoog en een tolk.

Na hun aankomst op de militaire haven van Melsbroek werden Aïda en Veton overgebracht naar een opvangcentrum van de Franse Gemeenschap. De jeugdrechter beval de plaatsing van de kinderen gedurende twee weken in een neutraal milieu om hen tot rust te laten komen en hen voor te bereiden op het contact met hun moeder.

Later zal het Luikse hof van beroep uitspraak doen over de eerste en tweede verblijfplaats van de kinderen, zo besluit het communiqué.