Bewoners Oostrand spannen nieuw kort geding aan tegen spreidingsplan

Een aantal bewoners uit de Brusselse Oostrand heeft gisteren voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg een nieuw kort geding aangespannen tegen het spreidingplan voor de luchthaven van Zaventem. Ze willen verhinderen dat op zaterdag nog vliegtuigen opstijgen vanop baan 20.

Belga

Bewonersgroepen AWACCS, Wake-Up Kraainem en Sterrebeek 2000 financieren de gerechtelijke procedure tegen de Belgische staat en luchtverkeersleiding Belgocontrol. Dat meldt het actiecomité AWACCS zelf in een persbericht.

De bewoners starten naar eigen zeggen een nieuwe procedure omdat de Belgische staat eerdere beslissingen van de Raad van State ongeneerd overtreedt, met "medeplichtigheid" van Belgocontrol.

"Ondanks drie arresten van de Raad van State die het de staat verbiedt, beslist die toch elke vrijdag opnieuw om opstijgen vanop baan 20 op zaterdag toe te laten tussen 15.00 en 22.59 uur", luidt het. Dat gebeurde volgens AWACCS intussen al twee keer in juni en vier keer in juli. "Met de ad hoc beslissingen wil de staat nieuwe schadevergoedingen van de Raad van State vermijden."

De bewoners willen met het nieuwe kort geding en eventuele bijhorende dwangsommen voorlopig verhinderen dat de staat en Belgocontrol nog toelaten om op te stijgen vanop baan 20 op zaterdag tussen 15.00 en 22.59 uur en dit tot de Raad van State zich heeft uitgesproken over de grond van de zaak of tot de regering met een nieuw geluidsplan komt voor de luchthaven.

Dinsdag stelde de rechtbank een kalender vast voor de procedure. In de loop van september dienen alle partijen hun conclusies in, op vrijdag 6 oktober staan de pleidooien op het programma.