Adam G. hele namiddag en vooravond ondervraagd

Adam G., de Poolse jongen die verdacht wordt van de moord op Joe Van Holsbeeck, heeft woensdagavond even voor 20 uur het gebouw van de federale politie in Brussel verlaten.

Belga

BR> De tiener werd in een Volkswagen Golf naar de gesloten jeugdinstelling van Kasteelbrakel overgebracht. Adam G. werd sinds 13.30 uur door de speurders van de Brusselse federale politie ondervraagd. De jongeman kwam omstreeks 12.45 uur aan op de militaire luchthaven van Melsbroek. Hij was woensdagochtend uit de Poolse hoofdstad Warschau vertrokken.

Na zijn ondervraging werd de jongeman overgebracht naar een gesloten jeugdinstelling. Morgen wordt hij voor de jeugdrechter gebracht. Die kan "educatieve" maatregelen nemen en hem bijvoorbeeld in een centrum voor jeugddelinquenten plaatsen. De rechter kan het dossier ook uit handen geven en de jonge Pool naar een volwassenenrechtbank verwijzen. In principe is dat een assisenhof en riskeert Adam G. dan een levenslange gevangenisstraf.

"Er is tegen de betrokkene al een bevel tot plaatsing bij verstek uitgeschreven", zegt parketwoordvoerdster Estelle Arpigny. "Dat bevel blijft nog steeds geldig zodat het niet nodig is dat de jeugdrechter hem vandaag bij zijn aankomst zag. De jeugdrechter zal hem morgen zien en dan beslissen of hij zijn bevel tot plaatsing kan bevestigen of dat hij een nieuw bevel moet uitschrijven. In theorie zou de jeugdrechter hem ook kunnen vrijlaten, maar die kans is wel heel klein."

Een eventuele beslissing om Adam G. uit handen te geven zodat hij als een meerderjarige kan berecht worden, moet volgens het parket niet eerstdaags verwacht worden. "Dat is een beslissing die niet licht genomen kan worden", gaat parketwoordvoerster Arpigny verder. "Daarvoor is eerst een maatschappelijke enquête en een psychologisch-psychiatrisch onderzoek nodig. De beslissing tot uithandengeving zal vermoedelijk pas over enkele maanden vallen."

Adam G. werd op 27 april gearresteerd in het noordoosten van Polen en zat er in voorlopige hechtenis. Een hof van beroep besliste op 25 juli dat hij aan België moest worden uitgeleverd.

Hij wordt ervan verdacht op 12 april in het Brusselse Centraal Station de 17-jarige Joe Van Holsbeeck te hebben doodgestoken voor zijn mp3-speler. Zijn vermoedelijke kompaan werd op 24 april in België opgepakt.