Weer meer proefdieren gebruikt

In ons land werden vorig jaar 718.976 dieren gebruikt voor het uitvoeren van proeven. Dat zijn er 10.000 meer (+1,5%) dan in 2004. In vijf jaar tijd is er zelfs een stijging van tien procent. Het gaat voornamelijk om muizen en ratten maar ook honden, vissen en fretten worden steeds vaker als proefdier gebruikt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

kdriessens

BR>

In ons land zijn 387 laboratoria erkend om dierproeven uit te voeren. Dat het aantal dierproeven weer in de lift zit, is volgens Bart Hoet van de dienst Dierenwelzijn makkelijk te verklaren. “Heel wat proeven die tot voor kort in het buitenland gebeurden, gaan nu in eigen land door.

Bovendien wordt er ook gewoon meer onderzoek verricht, zowel in universiteiten als in de farmaceutische industrie.” Vooral muizen (488.125) en ratten (106.483) krijgen het label van proefdier opgeplakt. Verder zijn cavia’s (39.530), vissen (33.965) en konijnen (21.159) erg ‘populair’.

Gaia noemt de cijfers dramatisch. “Moeten er zoveel dieren sterven voor een zoveelste antirimpelcrème?” vraagt Ann De Greef, directrice van de dierenrechtenorganisatie. “Wij doen niets anders dan aan de alarmbel trekken. Dat kan niet de bedoeling zijn.”