Carl De Schutter wil naar een andere gevangenis

Carl De Schutter, die op 5 juni 2002 door het Antwerpse hof van assisen werd veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor zijn aandeel in de moord op veearts Karel Van Noppen, vraagt aan de rechtbank van Brugge zijn straf niet langer te moeten uitzitten in de Brugse gevangenis. Volgens de veroordeelde is er een vete ontstaan tussen hem en de Brugse gevangenisdirectie. Die vete zou zijn vervroegde invrijheidstelling beletten.

Belga

Het dossier van De Schutter is volgens zijn advocaat nog steeds niet afgewerkt. Bovendien trekt De Schutter de onpartijdigheid van de opmaak van het dossier in twijfel. Volgens hem bestaat er namelijk een interne nota waarin gesteld wordt dat de opmakers bij elke evolutie in het dossier overleg moeten plegen met onder meer de gevangenisdirecteur.

De Schutter verblijft in Brugge onder het strengste regime. Hij heeft bijna geen contact met zijn medegedetineerden, heeft slechts beperkt toegang tot de telefoon, mag geen computer in zijn cel hebben en geen arbeid verrichten.

Naar aanleiding van de recente ontsnapping van Niek Bergmans uit de Brugse gevangenis werd hij volgens zijn advocaat zonder aanleiding een tijd in een isoleercel opgesloten. "Het regime waarin mijn cliënt zijn straf uitzit, wordt normaal voor maximum twee maanden opgelegd als tuchtsanctie bij zware drugsfeiten of geweld", aldus Vincent Vereecke, de advocaat van De Schutter. "Mijn cliënt moet het regime al meer dan drie jaar ondergaan. Op 18 juni 2003 werd hij naar Brugge overgeplaatst uit vrees voor een ontsnapping uit de gevangenis van Oudenaarde. Later bleek uit een strafonderzoek dat het vermoeden uit de lucht was gegrepen. Intussen is mijn cliënt al zijn gunsten verloren. Zijn regime werd nooit versoepeld."

De Schutter vraagt de rechtbank een einde te maken aan de situatie waarin hij verkeert. Op 29 januari 2007 volgen de pleidooien; het vonnis wordt in februari verwacht.