Eén op vijf patiënten ontevreden over kinesitherapie

Een op de vijf patiënten die de voorbije twee jaar een beroep deden op een kinesitherapeut, kampt na de behandeling met dezelfde problemen als voorheen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop.

Belga

Heel wat patiënten vinden bovendien dat het aantal voorgeschreven sessies bij de kinesist niet volstond om het probleem aan te pakken. De consumentenorganisatie pleit dan ook voor een evaluatie van de noden van elke patiënt afzonderlijk. Liefst 80 procent van de Belgen bezoekt minstens één keer in zijn leven een kinesitherapeut. Drie op de vier mensen gaan naar de kinesist met klachten aan het bewegingsstelsel (rug, gewrichten...), maar de kinesist wordt ook steeds vaker ingeschakeld bij neurologische aandoeningen, na operaties, bij cardiovasculaire aandoeningen en bij pre- en postnatale kinesitherapie.

Toch is de kinesitherapeut meestal niet de eerste optie van behandeling. Twee derde van de patiënten probeert het probleem eerst op een andere manier op te lossen.

De meeste patiënten (80 procent) zijn tevreden over de behandeling. Twintig procent van de patiënten is echter niet tevreden omdat ze na de behandeling nog altijd met dezelfde problemen als voorheen kampen. De tevredenheid wordt sterk bepaald door de intensiteit en de duur van de klacht en niet door de aard van de klacht, zegt Test Aankoop.

Zo'n 45 procent van de mensen wier behandeling is afgelopen, vindt dat het aantal sessies niet volstond om het probleem te verhelpen. Onder hen zijn er heel wat mensen met een chronische of zeer ernstige aandoening.

Volgens Test Aankoop is kinesitherapie in België makkelijk toegankelijk voor de hele bevolking dankzij de vele kinesitherapeuten (in 2003 gemiddeld 1 per 574 inwoners) en de terugbetaling door het Riziv (enkel als de kinesitherapie door een arts is voorgeschreven).

Toch betreurt de verbruikersorganisatie dat het systeem van terugbetaling voor sommige categorieën van patiënten vrij streng is. "Het aantal sessies dat terugbetaald wordt voor een bepaalde aandoening is doorgaans geplafonneerd. Maar het ene geval is het andere niet", stelt Test Aankoop. "Iemand die bijvoorbeeld achttien sessies kinesitherapie volgde voor artrose aan de knie en enkele maanden later te kampen krijgt met artrose aan de schouder, krijgt die tweede behandeling niet meer terugbetaald. De aandoening is onder de huidige regelgeving immers dezelfde, namelijk artrose".

De verbruikersorganisatie denkt dan ook dat het zinniger zou zijn om op basis van wetenschappelijke criteria een evaluatie van de noden van elke patiënt in te bouwen.