Veertig gezinnen kandidaat voor regularisatie gekraakte woning Doel

Veertig gezinnen hebben een officiële aanvraag ingediend tot regularisatie van een gekraakte woning in Doel. Dat blijkt uit een evaluatie van het actieplan dat de gemeente Beveren voor het Scheldedorp had opgesteld.

Belga

Volgens burgemeester Marc Van de Vijver hebben al tien van de veertig een huurcontract ondertekend. De andere dossiers zijn ook goedgekeurd en worden binnenkort afgehandeld. De krakers die niet gereageerd hebben, krijgen twee maanden tijd om hun woning te verlaten. Als ze dit niet doen, volgt een gerechtelijke uitzetting. Een aantal zou al vrijwillig de gekraakte woning verlaten hebben. Er zijn de laatste weken ook geen nieuwe krakers bijgekomen, met uitzondering van één geval.

Intussen is er ook overleg met de Dienst Vreemdelingenzaken omtrent het groot aantal asielzoekers in Doel. Er verblijft naar schatting een 30-tal gezinnen van vluchtelingen. In totaal gaat het over meer dan honderd mensen. Zij komen niet in aanmerking voor regularisatie van een gekraakte woning gezien hun specifieke statuut.

Burgemeester Van de Vijver zegt dat er voor hen een oplossing in de maak is en dat deze op een humane manier zal uitgevoerd worden. Deze week volgt hierover ook nog een overleg met vluchtelingenorganisatie B-asiel.

Tot slot wordt eind deze maand een veertigtal verkrotte woningen afgebroken. Het gaat om woningen die een gevaar betekenen voor de omgeving en niet meer voor bewoning in aanmerking komen.