Jurk van koningin Astrid opnieuw op Antwerpse stadhuis

De jurk en de jas die koningin Astrid in 1935 droeg tijdens de Blijde Intrede van het vorstenpaar in Antwerpen, ligt sinds woensdag opnieuw op het Antwerpse stadhuis. Het ensemble was in april voor restauratie overgebracht naar het ModeMuseum.

Belga

De jurk en de jas werden jarenlang tentoongesteld op 't Schoon Verdiep. Door de voortdurende blootstelling aan kunstlicht, stof en luchtvochtigheid bevindt het ensemble zich nu in een bijzonder fragiele toestand.

"De jurk verpoedert op sommige plaatsen bijna. We hebben daarom beslist om de behandeling van het ensemble te focussen op een verantwoorde bewaring voor de toekomst", zei Linda Loppa, directeur van het ModeMuseum.

Met een speciale museumstofzuiger werd het ensemble daarom 'ontstoft'. Een chemische reiniging of wassen met water zouden de delicate stukken immers nog verder beschadigen.

Gelet op zijn precaire toestand, zal de originele outfit voortaan alleen nog maar tentoongesteld worden tijdens de week van Antwerpen Kermis, dit jaar van 14 tot 20 augustus. De rest van het jaar wordt het ensemble in zuurvrije dozen bewaard in het centraal museumdepot van de stad.

Het ModeMuseum werkt nog wel aan een replica dat tegen eind 2006 klaar moet zijn. Die kopie van het ensemble zal worden tentoongesteld in de originele vitrine op 't Schoon Verdiep.