Turnhout moet dossier wolkbreuk voor 10 augustus indienen

Het stadsbestuur van Turnhout moet voor donderdag 10 augustus een dossier indienen bij provinciegouverneur Camille Paulus om erkend te kunnen worden als rampgebied. De stad neemt daarom enkele maatregelen om zo snel mogelijk zicht te krijgen op de totale schade die de wolkbreuk van vrijdagavond heeft veroorzaakt.

Belga

De brandweer van Turnhout kreeg vrijdagavond 350 oproepen. Een wolkbreuk teisterde vrijdagavond de stad. Ook Baarle-Hertog werd door de hevige regenbui blank gezet. De brandweer van Turnhout kreeg zelfs vandaag/maandag nog een vijftiental oproepen voor ondergelopen kelders.

De totale omvang van de schade is nog niet duidelijk, maar toch denkt burgemeester Marcel Hendrickx in aanmerking te komen om erkend te worden als natuurrampgebied. "Dan moet er 60 liter water op een dag gevallen zijn of gedurende een uur minstens 30 liter. Aan die laatste voorwaarde voldoen we zeker al is er nog geen officieel cijfer", aldus Hendrickx. De stad moet voor 10 augustus een schadedossier indienen bij de gouverneur, die op zijn beurt het dossier moet overmaken aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De stad heeft een speciaal oproepnummer voor alle inwoners met vragen: 014/44.33.28. De telefoonlijnen zijn elke dag bemand tot 18.00 uur. Alle inwoners krijgen dinsdag per post een brief met alle nuttige informatie. Op drie plaatsen worden containers geplaatst waar mensen met afval kunnen deponeren. De stad roept de inwoners ook op om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen van de geleden schade.