Spinnen schrikken arbeiders in Morkhoven op

De hoge temperaturen lokken zeldzame en vervaarlijk ogende beestjes naar onze contreien. In de Streepstraat in Morkhoven (Herentals) werden stadsarbeiders opgeschrikt door grote wespenspinnen.

kdriessens

BR> ”We waren zwerfvuil in de grachten aan het opruimen toen we op zo’n rare spin stuitten”, vertelt stadsarbeider Francis Hofmans. ”Wat later bleken er hele nesten van te zijn. We legden meteen het werk stil en belden de uitbater van Dierenparadijs in Olen, bekend als een specialist terzake.”

Die laatste, Timmy Matheussen, nam een tiental exemplaren mee. ”Het gaat om wespenspinnen”, legt hij uit. ”Die zijn hier eerder zeldzaam. Je treft ze vooral aan in Zuid-Frankrijk. Door de hoge temperaturen worden ze naar hier gelokt. Dit jaar kregen we toch al een drietal meldingen binnen. Ze steken vooral in weides de kop op. Ook op de Kalmthoutse Heide werden ze al aangetroffen.”

De beestjes zien er gevaarlijker uit dan ze zijn. ”Wespenspinnen zijn iets giftiger dan de gewone kruisspin. Maar bij mensen kunnen ze niet veel kwaad doen. Ze richten niet veel meer averij aan dan een gewone wesp. Als je niet allergisch bent, is er geen reden tot paniek.”

De wespenspinnen zouden wel eens inheemse beestjes kunnen worden. ”Ze zorgen nu voor eitjes die volgend jaar uitkomen. Een twee- à driehondertal diertjes blijven telkens toch in leven. Verdelgen heeft dan ook weinig zin.”

Echt veel zin om in de zomer in de grachten te werken, hebben Francis Hofmans en zijn collega’s toch niet meer. ”We worden lastig gevallen door allerlei insecten, terwijl we er bij dat warme weer niet op gekleed zijn. De dazerikenbeten zijn niet te tellen. Ik denk dat we in de zomer die beestjes beter rustig laten doen.”