Scouts werden ziek van aardappelsla

Bijna alle leden van de scoutsgroep uit Winksele die zondagavond met de symptomen van een voedselvergiftiging werden opgenomen in het ziekenhuis mogen in de loop van maandag weer naar huis.

Belga

BR> Drie patiëntjes moeten nog even ter observatie blijven, zegt woordvoerder Dirk Van Peer van de lokale politiezone Neteland.

Tweeëntwintig kinderen en zes leiders van de scoutsgroep uit Winksele, die op het domein Bosbergen in Herentals op kamp waren, belandden zondagavond in het ziekenhuis. Ze klaagden over misselijkheid, buikkrampen en moesten braken. Door het groot aantal zieken werd het medisch interventieplan afgekondigd. Twee MUG's en een achttal ziekenwagens snelden ter plaatsen om de kinderen af te voeren naar ziekenhuizen in Mol, Herentals, Geel en Lier. "Het ging om een milde vorm van voedselvergiftiging met braken en misselijkheid als meest voorkomende symptomen. Niemand was er evenwel ernstig aan toe," stelde urgentiearts Luc Beaucourt, die ook ter plaatse ging.

Zes van de scouts mochten het ziekenhuis de voorbije nacht alweer verlaten. De rest mag in de loop van maandagvoormiddag naar huis. Een van de kinderen die voorlopig in het ziekenhuis blijven, heeft koorts. De andere twee mogen het ziekenhuis verlaten van zodra ze ophouden met braken.

De vermoedelijke oorzaak van de voedselvergiftiging is de aardappelsla die zaterdagavond in het kamp op het menu stond. Het Federaal Voedselagentschap, dat stalen van de maaltijden onderzoekt, kon daarover nog geen uitsluitsel geven. De resultaten van de tests worden in de loop van de week verwacht.