Murat praat met Onkelinx

Kaplan Murat heeft via zijn advocaat contact opgenomen met het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx. Hij wil praten over een overgave die in veilige omstandigheden verloopt.

Belga

Er waren dinsdag twee contacten tussen de kabinetschef van de minister en de advocaat van Murat. Volgens Onkelinx is de procureur des konings van Nijvel meteen op de hoogte gebracht en had hij geen bezwaren tegen de ontmoeting.

Naar verluidt wil Murat zich overgeven en wil hij dat dit gebeurt in een veilige context, zonder bloedvergieten. Tijdens de ontmoeting waren naast de advocaat en de kabinetschef ook iemand van de gerechtelijke politie en van de DSU (Directie van de speciale eenheden) aanwezig.

Minister Onkelinx benadrukte verschillende keren in de kamercommissie justitie dat er van onderhandelingen over voorwaarden geen sprake is.

Ondertussen heeft de advocaat geen contact meer gehad met Murat en gaat de zoektocht naar de man nog steeds voort.

Forse kritiek

De meerderheidspartijen MR en VLD hebben Onkelinx in de kamercommissie justitie op de vingers getikt, maar hebben haar ontslag niet gevraagd. Voor de liberalen mag ze aanblijven.

De socialistische coalitiepartner steunt de minister en vindt niet dat ze in de fout is gegaan door te praten met de advocaten van Kaplan Murat.

De oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang hadden wel kritiek. Het VB eist het ontslag van de minister, terwijl CD&V justitie-expert Tony Van Parys de minister de mantel uitveegde, maar niet haar ontslag eiste.

Nu in het nieuws