VLD en MR niet tevreden met uitleg Onkelinx over zaak-Kaplan

De meerderheidspartijen VLD en MR zijn niet tevreden met de uitleg van minister van Justitie Laurette Onkelinx over de ontsnapping van Murat Kaplan.

Belga

Zij schaarden zich woensdag in Kamer niet achter de eenvoudige motie die de vraag van het Vlaams Belang tot ontslag van de PS-minister moet counteren. Onkelinx verdedigde woensdag haar beslissing.

"Op basis van het dossier en de adviezen denk ik dat ik naar eer en geweten een juiste beslissing nam (...) Het is mijn beslissing en ik aanvaard de verantwoordelijkheid ervoor," zei ze.

De minister veegde het argument van tafel dat Murat geen penitentiair verlof kon krijgen omdat hem een voorwaardelijke invrijheidsstelling werd geweigerd en omdat hem nog een proces staat te wachten na diefstal met geweld in 2005 in Londerzeel. Zij benadrukte ook dat Kaplan geen Marc Dutroux of een moordenaar is.

Dit argument schoot bij de liberalen in het verkeerde keelgat. "Het gaat hier ook niet om Robin Hood," repliceerde Charles Michel (MR). Michel was scherp voor de minister. "Ik geef u een gele kaart," besloot hij.

Tony Van Parys (CD&V) voegde eraan toe dat Onkelinx enkele maanden geleden naar aanleiding van de affaire-Erdal al een gele kaart kreeg van de Comité's P en I. "En twee keer geel is rood," klonk het. Ook Claude Marinower (VLD) was niet tevreden met de uitleg van Onkelinx.

Nu in het nieuws