Alle tekeningen van Rembrandt in Rijksmuseum Amsterdam

In twee afleveringen presenteert het Rijksmuseum in Amsterdam in het kader van het Rembrandtjaar alle zestig tekeningen van de schilder.

GPD

Het zal voor de meeste bezoekers de eerste keer zijn dat ze kennis kunnen maken met de tekeningen van Rembrandt: vanwege de lichtgevoeligheid van de tekeningen zijn ze zelden voor het publiek te zien.

In deel 1, Rembrandt de verteller, komt van 11 augustus tot en met 11 oktober vooral de schilder als verteller van Bijbelse taferelen naar voren. De tekeningen laten ook het psychologisch inzicht van Rembrandt zien in de personages die hij afbeeldde; hij verdiepte zich in al hun emoties.

In deel 2, Rembrandt de waarnemer, worden van 14 oktober tot en met 31 december de tekeningen getoond, waarop Rembrandt vastlegde hoe hij de wereld om zich heen aanschouwde. Zoals het Rijksmuseum het omschrijft: "Met achteloos gemak en tegelijkertijd onvoorstelbare subtiliteit registreert hij de lichtval op het lichaam van een liggende naakte vrouw, maar ook de vileine sluwheid van een toneelspeler of de geconcentreerde aandacht waarmee een jongetje een muntje in zijn broekzak zoekt, weet hij feilloos te karakteriseren."

Nu in het nieuws