Toegangsticket van 50 dollar voor duurste kunstwerk ooit

Om het duurste kunstwerk ooit, het portret van Adèle Bloch-Bauer van de hand van Gustav Klimt, te kunnen bezichtigen, moeten bezoekers van de New Gallery in New York liefst 50 dollar neertellen.

Belga

Het schilderij wisselde afgelopen juni van eigenaar voor een recordbedrag van 135 miljoen dollar.

De New Gallery is gewijd aan de Duitse en Oostenrijkse kunst van de jaren 1890-1940 en werd vijf jaar geleden mee opgericht door de Amerikaanse cosmeticamiljardair Ronald Lauder. Met het toegangsticket van 50 dollar wil de New Gallery er voor zorgen dat kunstliefhebbers niet ontmoedigd raken door de massa wachtenden die een glimp van het schilderij willen opvangen.

Normaal gezien kost een toegangsticket van het museum slechts 15 dollar. Het speciale bezoek, zonder mensenmassa maar met een ticketje van 50 dollar, zal elke woensdagnamiddag plaatsvinden.

Het idee van een duurder toegangsticket voor de rijke "happy few" is afkomstig van het Metropolitan Museum of Art. Elke maandag kunnen enkele gelukkigen dan voor 50 dollar in alle rust en kalmte enkele populaire tentoonstellingen bezoeken.

Het portret van Adèle Bloch-Bauer zal nog tot 18 september te bezichtigen zijn, daarna wordt het werk opgenomen in de permanente collectie van het museum..

Nu in het nieuws