Servische president bereid met Kosovaren te praten

De Servische president Boris Tadic heeft er woensdag in toegestemd begin volgende week naar Wenen te komen voor rechtstreekse gesprekken met de etnisch-Albanese leiders van Kosovo.

AP Ned

Volgens Tadic was er eerder sprake van enkele "technische probleempjes" , maar had VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari daar een oplossing voor gevonden. "Daarom ben ik bereid te gaan." Volgens een Servische regeringsvertegenwoordiger had Tadic geëist dat er van tevoren een agenda zou worden vastgesteld en dat er notulen zouden worden gemaakt en aan beide partijen uitgereikt.

Ahtisaari, die de onderhandelingen over de toekomst van Kosovo leidt, hoopt met het directe overleg een doorbraak te forceren. Tot nu toe zit er geen beweging in de standpunten van de twee partijen.

De etnisch-Albanese meerderheid van Kosovo eist volledige onafhankelijkheid en Servië wil niet verder gaan dan vergaande autonomie voor het gebied, dat in naam nog een provincie van Servië is, maar sinds de NAVO-bombardementen van 1999 door de VN wordt bestuurd. Tadic zei dinsdag nog dat Servië nooit zal instemmen met afscheiding van Kosovo.

De onderhandelingen, waar behalve de VN de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië bij zijn betrokken, gingen tot nog toe vooral over technische zaken en deelproblemen als de status van Servische religieuze heiligdommen in Kosovo en de bescherming van Servische en andere minderheden in Kosovo tegen aanvallen door etnische Albanezen.

Nu in het nieuws