Tientallen Libanezen omgekomen bij nieuwe Israëlische aanvallen

Bij nieuwe Israëlische luchtaanvallen zijn woensdag minstens 33 mensen om het leven gekomen. De zwaarste aanval vond plaats op een dorp in de buurt van de Zuid-Libanese havenstad Tyrus, waar tien woonhuizen werden vernield.

Belga

Volgens medewerkers van het Rode Kruis kwamen daarbij minstens 21 mensen om.

Hezbollah-milities vuurden opnieuw van Zuid-Libanon Katsjoesja-raketten af op Noord-Israël. Israëlische grondtroepen rukten inmiddels op in het Zuid-Libanese grensgebied, in Nabloes op de Westelijke Jordaanoever en het centrale gedeelte van de Gazastrook. Hoog EU-Vertegenwoordiger Javier Solana had in Jeruzalem een gesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Zipi Livni.

In het Zuid-Libanese dorpje Nabatijeh werden dinsdagnacht bij een Israëlische luchtaanval zes mensen gedood, onder wie een vrouw en haar drie kinderen. In een dorp bij Baalbek in het oosten van Libanon stierven nog eens zes mensen, toen een Israëlische bom op een vier verdiepingen tellend gebouw viel. In een dorp bij Tyrus werden tien mensen onder het puin van hun compleet verwoeste huizen bedolven.

In Libanon is ondertussen een op de zes inwoners op de vlucht geslagen. De Arabische nieuwszender al-Arabija heeft woensdag onder aanhaling van regeringsambtenaren bericht, dat meer dan 700.000 van de rond vier miljoen inwoners sinds het begin van de Israëlische luchtaanvallen hun huizen hebben verlaten. Een groot deel van hen heeft in de regio onderdak gevonden bij vrienden of familileden, die in veiliger oorden wonen. 70.000 gezinnen zochten hun toevlucht in staatsscholen.

Nu in het nieuws