Spaans schip vol vluchtelingen mag nergens aanmeren

De Spaanse vissersboot 'Francisco y Catalina' vaart al bijna een week rond in de Middellandse Zee met 51 Afrikaanse bootvluchtelingen aan boord. De kapitein krijgt nergens toestemming om de hoofdzakelijk Eritrese illegalen aan land te brengen.

GPD

De boot redde vrijdag in de buurt van het eiland Malta de immigranten toen hun sloep dreigde te zinken. Onder hen is een kind van twee jaar en een zwangere vrouw.

De Spaanse regering onderhandelt al een paar dagen met Malta om de vluchtelingen daar aan land te brengen en vervolgens uit te leveren aan Libië. Beide landen weigeren echter mee te werken en vinden dat Spanje zelf dit probleem maar moet oplossen. Madrid zegt dat Malta verplicht is om de schipbreukelingen op te nemen omdat 45 van hen uit Eritrea komen en zijn gevlucht voor de burgeroorlog daar. Volgens de Conventies van Genève is Malta verplicht de vluchtelingen op te vangen.

Intussen wordt de situatie op de Francisco y Catalina met de dag problematischer. De mensen zitten opgepropt in het ruim en er is gebrek aan vers eten. Drie van hen zijn ziek. Ze zijn gisteren met een helikopter van het schip gehaald en naar een Maltees ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk wilden ze niet van het schip omdat ze bij de andere vluchtelingen wilden blijven.

De bemanning van de vissersboot is ten einde raad, zegt Josefa, de vrouw van kapitein José Dura. "Mijn man dacht eerst dat het snel zou worden geregeld. Iedere keer als ik contact met hem heb, klinkt hij wanhopiger."

De Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de VN en een vertegenwoordiger van de EU hebben Malta gevraagd om de bootvluchtelingen in ieder geval tijdelijk op te nemen totdat een definitieve oplossing is gevonden.

Nu in het nieuws