Solana ontmoet Olmert en Abbas

De Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana heeft woensdagmorgen in Jeruzalem de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni ontmoet.

Belga

Voordien zag Solana premier Ehud Olmert en later op de dag zou Solana ook vice-premier Shimon Peres en de Palestijnse president Mahmud Abbas ontmoeten. Zondag was Solana in Beiroet waar hij een gesprek met de Libanese premier had.

Het Israëlisch veiligheidskabinet besliste woensdag om geen tijdslimiet op de operaties in Libanon te zetten. De internationale gemeenschap dringt op een "staakt-het-vuren" aan en maandag hadden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie er op aangedrongen dat de gevechten onmiddellijk worden stopgezet.

De meeste lidstaten van de Europese Unie staan ook achter het voorstel van de secretaris-generaal van de VN Kofi Annan om een interventiemacht in Zuid-Libanon te plaatsen. Israël is daar echter niet voor gewonnen en ook de VS steunt het idee niet.

Solana wil van de Israëlische leiders allicht te weten komen onder welke voorwaarden ze een VN-vredesmacht kunnen aanvaarden.

Nu in het nieuws