Wandeltocht 'Vierdaagse van Nijmegen' eist doden

De Vierdaagse van Nijmegen, een wandelevenement in Nederland, is afgelast nadat gisteren, op de eerste dag, twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen door de tropische temperatuur.

GPD

Driehonderd wandelaars werden door de hitte onwel; dertig van hen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen. Vijf mensen werden daar gereanimeerd; twee deelnemers overleefden het niet. Een persoon ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Nijmegen.

Vandaag worden nog hogere temperaturen verwacht. De organisatie van de Vierdaagse, de gemeente Nijmegen en de hulpdiensten vonden het niet verantwoord de deelnemers onder die omstandigheden op pad te sturen. Het beroep dat gistermiddag na twaalf uur door de wandelaars op de hulpdiensten werd gedaan was dermate groot, dat de grenzen waren bereikt.

"Voor vandaag moet rekening worden gehouden met een verdere verslechtering van de weersomstandigheden. De hulpdiensten kunnen dat absoluut niet aan," aldus gisteravond Wim Janssen, algemeen manager van de Vierdaagse.

Het was nog niet duidelijk hoe de organisatie de ruim 45.000 wandelaars wilde laten weten dat zij vanmorgen niet aan de start hoefden te verschijnen.

De eerste dag van het wandelevenement had een feestelijke dag moeten worden, omdat de Vierdaagse voor de 90ste keer werd gehouden. Het werd een dag met een zwarte rand, waarop wandelaars, maar ook toeschouwers, gistermiddag bij bosjes flauw vielen door de verzengende hitte en er uiteindelijk twee doden te betreuren waren.

Nu in het nieuws