Amerikaanse Senaat steunt uitbreiding stamcelonderzoek

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag voor een wetsvoorstel gestemd dat een versoepeling van het onderzoek met menselijke stamcellen mogelijk moet maken.

AP Ned

Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk echter getroffen worden door een veto van president George Bush, die mede onder druk van religieus rechts een verklaard tegenstander is van meer stamcelonderzoek.

Binnen de Republikeinse Partij is de afgelopen maanden verzet gerezen tegen het conservatieve standpunt van Bush en verscheidene andere prominente partijleden. Bush heeft in 2001 de mogelijkheden beperkt om onderzoek te doen met behulp van de stamcellen van menselijke embryo's. Een meerderheid in het Amerikaanse Congres wil dergelijk onderzoek echter toch mogelijk maken, vooral vanwege de mogelijkheden die het biedt om ernstige aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en kanker te bestrijden.

Een veto van Bush kan worden vernietigd als een tweederde meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat tegen de president stemt. Het pro-stamcelonderzoek werd dinsdag gesteund door 63 van de honderd senatoren.

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard maakten vorig jaar bekend dat zij een methode hebben ontwikkeld om huidcellen van volwassenen te doen samensmelten met stamcellen van een menselijk embryo. Hun ontdekking maakt het misschien mogelijk in de toekomst stamcellen te ontwikkelen zonder dat daarvoor menselijke embryo's nodig zijn.

Als Bush het dinsdag door de Senaat aangenomen wetsvoorstel blokkeert, zou dat voor het eerst zijn dat hij tijdens zijn presidentschap gebruik maakt van zijn vetorecht om hem onwelgevallige wetgeving te blokkeren.

Ondanks pleidooien van Republikeinen als voormalig First lady Nancy Reagan om dat niet te doen, heeft Bush de afgelopen maanden herhaaldelijk een veto aangekondigd over de uitbreiding van stamcelonderzoek.