Meer dan honderd doden en vermisten door noodweer in N-Korea

In Noord-Korea zijn meer dan honderd mensen omgekomen of vermist geraakt bij overstromingen en aardverschuivingen tengevolge van zware regenval.

AP Ned

Dat heeft de in Noord-Korea gevestigde afdeling van de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen (IFRC) gezegd.

"Omdat de telefoonverbindingen in het getroffen gebied zijn uitgevallen valt de omvang van de schade door de wateroverlast niet vast te stellen, maar in elk geval zijn duizenden huizen verwoest of beschadigd en zijn veel mensen dakloos geworden," zei Jaap Timmer, hoofd van de IFRC in Pyongyang.

Het noodweer bedreigt ook de voedselvoorziening in Noord-Korea, waar in de jaren '90 naar schatting twee miljoen mensen zijn omgekomen bij hongersnoden tengevolge van natuurrampen en verouderde landbouwmethoden. "Grote stukken landbouwgrond zijn ondergelopen, waardoor de oogst kleiner zal uitvallen dan waarop werd gerekend," zei Timmer.

"Inspanningen om op alle beschikbare grond eetbare gewassen te telen hebben in bergachtige delen van de provincies Zuid-Pyongan, Noord-Hwanghe en Kangwon geleid tot grootschalige erosie," zei hij. De waterramp is waarschijnlijk grotendeels het gevolg van die erosie.

Het Rode Kruis zei de getroffen families hulpgoederen te leveren en te overwegen het buitenland om hulp te vragen. De organisatie onderhandelt met de Noord-Koreaanse overheid om toegang te krijgen tot alle getroffen gebieden en een lijst te kunnen opmaken van de eerste behoeften.

Het noodweer heeft ook Zuid-Korea getroffen. De rampendienst meldde zeker 25 doden en 24 vermisten.

Nu in het nieuws