Exodus uit Libanon

De Verenigde Staten zijn vanmorgen begonnen met de evacuatie van enkele duizenden Amerikanen vanuit Libanon. Ook tal van andere landen maken voorbereidingen om hun burgers uit het door Israëlische aanvallen getroffen land weg te halen.

GPD

Dat gebeurt deels over de weg via Syrië, en deels met oorlogsschepen en helicopters die de buitenlanders naar het naburige Cyprus brengen. Het gaat om tienduizenden buitenlanders, zowel toeristen als mensen die in Libanon werken.

De VS halen totaal zo'n achtduizend Amerikanen op. De eerste 2400 zouden vandaag met schepen vertrekken. Negen Amerikaanse oorlogsschepen en tientallen helicopters worden daarbij ingezet, een operatie waarbij duizenden mariniers worden betrokken. Op Cyprus zijn hotels voor hen geregeld en zijn opvangcentra ingericht in scholen.

Zo'n tweehonderd Belgen verzamelden zich vanmorgen in Beiroet voor een busreis naar Syrië, nadat ze daarvoor van Israël het groene licht hadden gekregen. Israël bombardeert geregeld de wegen naar de Syrische grens. En 350 Australiërs stonden klaar om met een veerboot naar Turkije gebracht te worden.

Ook de Britten bereiden een massale evacuatie voor. Zes Britse oorlogsschepen, waaronder twee vliegdekschepen, liggen in de oostelijke Middellandse Zee om de naar schatting vijfduizend Britten uit Libanon te evacueren.

Frankrijk haalde per schip een eerste groep van 850 Fransen uit Beiroet op. Er zijn totaal zo'n tienduizend Fransen in Libanon, waarvan de meesten zullen worden geëvacueerd. Ook 1500 Zweden, en enkele honderden Spanjaarden, Russen en Grieken zijn inmiddels uit het land gevlucht.

Nu in het nieuws