Puffen en zweten

Het kwik steeg woensdagmiddag in Kleine Brogel tot 37,8 graden. Het gaat om de hoogste temperatuur sinds de luchtmachtbasis 53 jaar geleden werd opgericht. Ook de rest van Europa kreunt onder de warmte.

Belga

Op de meeste andere plaatsen in België werden tropische waarden van 36 graden opgetekend. Aan de kust en in de Ardennen is het eveneens zweten en puffen.

Frankfrijk

Tijdens de afgelopen dagen zijn in Frankrijk negen mensen om het leven gekomen door de hitte. "De mobilisatie moet versterkt worden, omdat de hittegolf volgens de voorspellingen nog enkele dagen gaat duren", zei de regering.

In 2003 kostte een hittegolf in Frankrijk het leven aan 15.000 personen. In totaal kwamen toen in heel Europa 30.000 mensen om het leven.

Groot-Brittannië

Maar het zijn vooral de Britten die zwaar lijden. Het land is niet ingesteld op hoge temperaturen. Daarom strooien wegwerkers gruis op het asfalt, omdat het anders aan voertuigen blijft plakken. Forenzen in de metro van Londen hadden het het zwaarst te verduren: het stelsel heeft geen airconditioning, waardoor de temperaturen volgens de krant Evening Standard opliepen tot 47 graden Celsius.

Rechters mochten hun traditionele pruiken afzetten en een van de grootste vakbonden van het land, de Trade Union Congress, riep mensen op korte broeken naar hun werk te dragen. De wachten bij Buckingham Palace draaiden kortere diensten en mochten in de schaduw gaan staan. Leeuwen in de dierentuin van Colchester kregen ijsblokken met bloed en de apen kregen blokken met fruit.

Spanje

In Spanje, waar de temperaturen opliepen tot boven de 40 graden, stierven twee mensen. In Parijs werden temperaturen gemeten rond de 36 graden, in Berlijn was dat 35 graden, in Brussel 34.4 en in De Bilt was de temperatuur op het heetst van de dag 35,3 graden.

Nu in het nieuws