Waterverbruik in Vlaanderen stijgt tot 30% door hitte

Door het warme weer noteert de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) de laatste dagen een verhoogd verbruik van water. Gisteren is er op bepaalde plaatsen zelfs een meerverbruik van 20 tot 30 procent gemeten.

Belga

"De voorbije weken kenden we een meerverbruik van 5 tot 10 procent, met soms pieken tot 15 procent. Maar de laatste dagen merken we werkelijk een verhoogd waterverbruik," aldus communicatiedirecteur Bart De Bruyne van VMW.

Het waterverbruik is afhankelijk van regio tot regio. "In het noorden van Oost-Vlaanderen is er dinsdag zelfs een extra verbruik van 32% gemeten en in Limburg een meerverbruik van 29%," zei woordvoerster van VMW Kathleen Deschepper. "In deze regio's is dat het hoogste verbruik van dit jaar," aldus Deschepper.

In de provincie Vlaams-Brabant noteerde de VMW een meerverbruik van 12%, in West-Vlaanderen van 22% en in het zuiden van Oost-Vlaanderen een meerverbruik van 14%

"Momenteel verwachten we geen problemen met de waterreserves omdat het tijdens het voorjaar veel heeft geregend," zei Deschepper.

Sinds de vorige hittegolf van midden juni noteert de Antwerpse drinkwaterproducent AWW dagelijks een meerverbruik van 10 tot 15%. Dat zegt Walter Van den Bergh, woordvoerder van AWW. Het verbruik van water verloopt volgens AWW in pieken tot 23 uur, met een grote piek tussen 22 en 23 uur.

"Dat is blijkbaar het moment waarop mensen nog iets in de tuin doen, hun auto wassen of nog snel onder de douche springen," aldus Van den Bergh.

De watervoorziening komt voorlopig niet in het gedrang. "Wij zijn afhankelijk van het debiet van de Maas en het Albertkanaal, maar als er zich daar een probleem zou voordoen, kunnen we nog altijd een beroep doen op de grote voorraden in onze spaarbekkens," aldus Van den Bergh.

Nu in het nieuws