Rijden in hete auto even gevaarlijk als dronken rijden

Het effect van hitte in een wagen is hetzelfde als dat van rijden onder invloed. Dat concludeert de Vlaamse Automobilistenbond VAB na een praktische test.

Belga

Rijden in een te hete wagen leidt volgens VAB tot aandachtsverlies, een dalende reactiesnelheid en een slecht humeur.

De Automobilistenbond ontdekte dat de kleur van het koetswerk bepalend is voor de temperatuur in het interieur. Bij een buitentemperatuur van 32 graden kan de temperatuur in de wagen oplopen tot 42 graden in een wagen met een lichte kleur. Bij een wagen met een donkere kleur bedraagt de binnentemperatuur al snel 55 graden. Wie geen afscherming voor de voorruit plaatst, loopt het risico dat de temperatuur van dashboard en stuurwiel tot 80 graden oploopt.

De aanhoudende hitte zorgt ook voor een rist technische problemen aan de wagen. De meest voorkomende mankementen zijn een batterij die dienst weigert en banden die springen door de warmte. Om dit te vermijden moet de bandendruk regelmatig worden nagekeken.

Ook het koelsysteem van de wagen kan problemen opleveren. Als de temperatuurmeter van de motor tot in de rode zode stijgt, moet de verwarming in de auto op de hoogste stand worden gezet. Op die manier kan de motorwarmte ontsnappen. Als dat niet het verhoopte resultaat oplevert, is de enige oplossing het parkeren van de wagen in de schaduw.

Ten slotte kan ook de brandstof voor problemen zorgen tijdens een hittegolf. Te weinig brandstof in de tank kan leiden tot het ontstaan van luchtbellen, waardoor de wagen gaat schokken. De oplossing is bijtanken, hoewel best wordt vermeden dat een wagen met volle benzinetank in de zon wordt geparkeerd.

Nu in het nieuws