Syndicaat Vlaamse Huisartsen betreurt uitsluiting artsenverkiezingen

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) betreurt dat het wordt uitgesloten van deelname aan de syndicale artsenverkiezingen in september.

Belga

De kandidatuur van de alliantie Domino-Syndicaat Vlaamse Huisartsen werd door het Riziv geweigerd omdat SVH en Domino niet zouden beantwoorden aan de wettelijke criteria voor een representatieve groepering van artsensyndicaten.

"Door de uitsluiting kan de grootste groep huisartsen zijn vertegenwoordigers niet kiezen," aldus het SVH. "Minder dan 15 pct van de huisartsen sluit immers aan bij de gemengde syndicaten. Door de beslissing worden de ongebonden huisartsenvertegenwoordigers uit officiële organen geweerd."

Volgens het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen wordt de klok meer dan tien jaar terug gedraaid. "Sinds december 1994 vraagt 85 tot 90 pct van de huisartsen de erkenning van het autonome huisartsensyndicaat en de mogelijkheid om eigen huisartsenvertegenwoordigers te kunnen kiezen voor de officiële beleidsorganen," luidt het. "Net als in de ons omgevende landen reeds jaren geleden gebeurde, moet in ons land een performante huisartsgeneeskunde ontwikkeld worden voor een adequate eerstelijnszorg. Maar eens te meer blijft de noodzakelijke herwaardering van de huisartsgeneeskunde dode letter en gaat de afbraakpolitiek verder."

"Tegen deze achtergrond is de toenemende daling van het aantal huisartsen symptomatisch voor een beleid dat zich laat verblinden door de medische technologie en de behoeften aan basisgezondheidszorg van de bevolking miskent."

Nu in het nieuws