Deel spaarpot ontmanteling kerncentrales onwettig belegd

Een te groot aandeel van de spaarpot die met geld van de bevolking is aangelegd om de ontmanteling van de kerncentrales te betalen, is uitgeleend aan één firma. Dat is in strijd met de wet.

Belga

Het gaat om ruim 800 miljoen euro die uitgeleend werd aan Elia, de uitbater van het hoogspanningsnet. Dat stelt het comité dat toeziet op wat er met het geld gebeurt. De regering doet er al meer dan een jaar over om zich over de zaak uit te spreken.

De vorige regering besliste samen met de wet op de kernuitstap provisies aan te leggen om vanaf 2015 de ontmanteling van de kerncentrales van Doel en Tihange te betalen. Dat spaarpotje is nu goed voor 4 miljard euro.

De provisies worden beheerd door Synatom, de firma die de kerncentrales van splijtstof voorziet en 100 pct dochter is van Electrabel, uitbater van de kerncentrales. Door de voorgenomen fusie van Suez (en dus Electrabel) met Gaz de France dreigt het spaarpotje nu in Franse handen terecht te komen.

Volgens de wet mag Synatom 75 pct van het geld uitlenen aan Electrabel, de overige 25 pct moet naar andere firma's gaan. In zijn jongste jaarverslag hekelt het Opvolgingscomité dat dit principe met de voeten getreden is: 77 pct van dat kwart, of 808 miljoen euro, is immers uitgeleend aan één firma.

Nu in het nieuws