Antwerpen stevent af op nieuw recordjaar

Na de moeilijke maanden januari en februari van dit jaar heeft de haven van Antwerpen vanaf maart een doorstart gemaakt. Vier maanden op rij scoorde Antwerpen nadien telkens meer dan 14 miljoen ton.

ssimons

BR> Globaal noteerde de Antwerpse haven in de eerste jaarhelft een groei met 5%, en zelfs met 10% bij de containers, goed voor samen 83,4 miljoen ton. Met die vaart wordt 2006 een nieuw recordjaar.

Bij de bekendmaking van de cijfers van het eerste kwartaal keek de top van het Havenbedrijf Antwerpen nochtans sip. Vooral het stukgoed zat fout. Uitgesmeerd over zes maanden heeft Antwerpen de averij grotendeels weggewerkt.

In totaal verwerkte de Antwerpse haven in de eerste jaarhelft 983,385 miljoen ton, 5% meer dan in de eerste zes maanden van 2005. Bij de afvoer liep de groei zelfs op tot 7,1%.

Opmerkelijk is dat Antwerpen, na de zeer zwakke beginmaanden, in maart voor het eerst meer dan 14 miljoen ton behandelde én dat cijfer vasthield. Mei werd met 14,681 miljoen ton de absolute topmaand: met zo’n overslag haalt Antwerpen in anderhalve maand het jaarcijfer van Gent.

Opnieuw wordt de trafiek vooral getrokken door de containers, met groeicijfers van 10,2% in volume (tot 40,45 miljoen ton) en 10,7% in aantal standaardcontainers (tot 3,5 miljoen TEU).

Opmerkelijk is dat, ondanks de groeiende omvang van de schepen, het aantal schepen toenam: in één klap met 3,3% tot 7.794 zeeschepen. Een verklaring is er niet meteen. De enorme congestieproblemen in Rotterdam kwamen Antwerpen ongetwijfeld met enkele schepen een beetje ten goede, maar zijn zeker niet dé reden.

Nu in het nieuws