Berg kalft af door opwarming aarde

Op de oostelijke flank van de berg Eiger in het Berner Oberland dreigt een uitstulping van twee miljoen kubieke meter rots naar beneden te komen.

De laatste dagen komen er al kleine lawines van rots en ijs op de 200 meter lager geleden Grindelwaldgletsjer terecht. Als het gigantische brokstuk van de Eiger afbreekt, is er volgens de autoriteiten geen gevaar voor het toeristenoord Grindelwald.

De oorzaak van het onheil is onder meer de opwarming van de aarde, waardoor gletsjers afkalven. Dat geldt ook voor de Grindelwaldgletsjer, die een natuurlijke steun vormt voor de Eigerwand. "De gletsjertong wordt jaarlijks een meter dunner", zegt de ijsdeskundige Martin Funk, verbonden aan de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich. "Het begon met een scheur onder de uitstulping, die inmiddels 75 meter lang en twee meter breed is. Dagelijks wordt de spleet 75 centimeter wijder. Smeltwater zoekt er een weg doorheen, waardoor de uitstulping steeds instabieler wordt. De zaak kan ieder moment naar beneden donderen."

Zwitserse geologen noemen de gebeurtenis een 'schoolvoorbeeld' van wat het hele Alpengebied door de opwarming van de aarde te wachten staat.

Nu in het nieuws