Derde ruimtewandeling vanuit ruimteveer Discovery

Twee astronauten van het ruimteveer Discovery zijn woensdag aan de derde ruimtewandeling (EVA) van hun al negen dagen geleden gestarte missie begonnen.

Piers Sellers en Mike Fossum begonnen officieel om 13.20 uur Belgische tijd aan hun uitje waarbij ze technieken moeten testen om het hitteschild van de shuttle te repareren.

De twee moeten eerst een infrarode camera uitproberen, om met het blote oog niet waar te nemen barsten in het hitteschild aan de uiteinden van de vleugels en aan de neus van de ruimtependel te detecteren. De camera kan temperaturen van min 400 tot meer dan 1.600 graden celsius registreren.

Daarop gaan beide ruimtevaarders naar de vrachtruimte van de shuttle, waar zij reparatietechnieken gaan proberen op een dozijn stalen van koolstofpanelen. Ingenieurs van de NASA hebben die vooraf moedwillig beschadigd.

Het dodelijke ongeval met de shuttle Columbia op 1 februari 2003 was te wijten aan een bres die in het hitteschild was geslagen. Sellers en Fossum waren zaterdag en maandag al meer dan veertien uur buiten, om een verlengstuk van de Canadese robotarm van de shuttle als reparatieplatform te testen en om de "spoorweg" op het Internationaal Ruimtestation te herstellen.

Nu in het nieuws