Dodentol bij tsunami voor kust Indonesië nu al op 531

Het dodental van de tsunami die maandag de zuidkust van het Indonesische eiland Java trof is opgelopen tot 531 en er zijn 275 mensen als vermist opgegeven. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

AP Ned

BR> In Pangandaran, de zwaarst getroffen plaats, brak woensdag paniek uit door ongefundeerde geruchten dat er een nieuwe vloedgolf in aantocht zou zijn. "Het water komt!" riepen honderden mensen elkaar na terwijl ze op de fiets of in de auto sprongen om zich naar hoger gelegen gebied te spoeden. "Iedereen begon ineens te rennen dus ging ik maar mee," zei de 42-jarige Marino. Na een half uur keerde de rust weer.

Politie- en legerploegen bleven woensdag met hulp van speurhonden en machines in de puinhopen zoeken naar overlevenden, maar vonden alleen maar lijken.

De tsunami werd veroorzaakt door een aardbeving met een momentmagnitude van 7,7. Nadat de zee zich had teruggetrokken kwam hij als een twee meter hoge wal weer op de kust af. Op sommige plaatsen kwam de watermassa tweehonderd meter ver het land in, huizen, restaurants en hotels verwoestend. Auto's, boten en brommers werden neergesmeten en kwamen in puinhopen van visnetten, resten van meubilair en andere wrakstukken terecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER