Abou jahjah vecht mee in libanon

De voormalige leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) Dyab Abou Jahjah (36) is naar Libanon vertrokken om daar te vechten tegen de Israëliërs. Jahjah richtte de AEL op.

GPD

"Jahjah zit inmiddels al in Libanon", zegt een Belgische woordvoerder van de AEL.

Op de website van de AEL (Engelstalige versie) heeft Jahjah een brief gepubliceerd. Daarin zegt hij dat de tijd van praten en schrijven voorbij is.

"Palestina bloedt, Libanon bloedt. De hele Arabische wereld bloedt. Ik wil nu bij mijn mensen zijn. De zionisten krijgen ons niet op de knieën. Ze kunnen onze wegen en vliegvelden verwoesten, onze kinderen doden, maar onze spirit niet", luidt het.

Dyab Abou Jahjah zorgde de afgelopen jaren in België voor de nodige ophef. Vier jaar geleden zat hij enkele dagen in de cel. Politie en justitie verdachten hem van opruiing toen in de wijk Borgerhout de Marokkaanse Mohamed Achrak werd doodgeschoten door zijn 66-jarige buurman.

Onderzoek wees later uit dat de man psyschisch gestoord was. Volgens de politie en justitie zou Jahjah de rellen in Borgerhout waar veel allochtonen wonen, aangemoedigd hebben.

Later dat jaar kwam de AEL in het nieuws door zogeheten burgerpatrouilles te vormen. Met die patrouilles wilde de AEL bewijs verzamelen dat de Antwerpse politie racistisch is. Het Openbaar Ministerie vond dat niet kunnen en bracht de AEL voor de rechter. Die sprak de AEL onlangs vrij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER