Onkelinx ziet geen fout in uitlevering stukadoor

Print
Minister van justitie Laurette Onkelinx vindt niet dat het Belgische gerecht een inschattingsfout maakte, toen ze een 33-jarige stukadoor uit Oplgabbeek aan Italië uitleverde.
De stukadoor zou betrokken geweest zijn bij drugshandel, maar daar was uiteindelijk niets van aan. Hij zat wel meer dan een maand in voorhechtenis in Hasselt.

De minister wil de man ook geen schadevergoeding uitbetalen, omdat België niet in de fout is gegaan.

De stukadoor werd op 11 mei aangehouden met het oog op zijn uitlevering. Omdat de man niet akkoord ging met zijn onmiddellijke uitlevering, diende het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar te worden verklaard door de raadkamer van Tongeren. Het hof van beroep bevestigde de beschikking op 2 juni, waarop Praczijk op 10 juni aan Italië werd uitgeleverd. De stukadoor verbleef in totaal zes weken in de cel in Hasselt en in Rome.

Onterecht, zo bleek achteraf. Vermoedelijk werd de identiteitskaart van de stukadoor nagemaakt toen hij in Spanje op vakantie was.

Spirit-kamerlid Roppe is ontgoocheld in het antwoord van de minister en betreurt dat die geen enkel begrip had voor de gevolgen van zijn aanhouding.

.

Nu in het nieuws