"Regering liet kans liggen bij hervorming asielprocedure"

De regering heeft een enorme kans gemist om naar aanleiding van de hervorming van de asielprocedure een oplossing uit te dokteren voor een aantal essentiële punten, zoals de regularisatie en de gezinshereniging.

Dat zegt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen. Zijn partij gaat woensdagnamiddag in de Kamer dan ook tegen de hervorming stemmen.

De CD&V erkent dat het wetsontwerp dat de asielprocedure hervormt, enkele stappen in de goede richting zet, zoals de invoering van een subsidiair statuut dat onder meer oorlogsvluchtelingen beschermt.

De hervorming toont volgens Vandeurzen echter ook de onmacht van de regering om een reeks belangrijke knopen door te hakken. Zo vindt de CD&V dat de wet duidelijk moet vermelden volgens welke criteria vreemdelingen geregulariseerd kunnen worden. Dat is nu niet het geval.

Daarnaast betreurt de oppositiepartij dat de regering niet genoeg van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om de uitwassen van de gezinshereniging aan te pakken, terwijl via die weg jaarlijks enkele tienduizenden mensen het land binnenkomen. De maatregelen van de regering hebben slechts betrekking op een kleine groep mensen en zijn niet verregaand genoeg, meent Nahima Lanjri.

Nu in het nieuws