Vanderpoorten voorzitter Vlaams Parlement

Print
Het Vlaams parlement heeft VLD'ster Marleen Vanderpoorten tot nieuwe voorzitter van het halfrond verkozen. Ze volgt Norbert De Batselier op, die na twaalf jaar voorzitterschap de stoel verlaat en naar de Nationale Bank trekt.
Vanderpoorten is de eerste vrouwelijke voorzitter van het Vlaams parlement. Zij kon rekenen op de steun van alle partijen, uitgezonderd het Vlaams Belang. Die stemden niet mee.

De oud-minister van onderwijs vindt het belangrijk dat een vrouw aan het roer staat. "Ik heb ervaring in het Vlaams parlement en ik heb ook een visie op de werking van de raad van Vlaamse volksvertegenwoordigers." Ze heeft al één aandachtspunt naar voren geschoven: meer rekening houden met het Europese niveau.

Haar verkiezing was geen verrassing. Enkel het Vlaams Belang had een alternatief naar voren geschoven: Marijke Dillen. Uiteindelijk kwam de partij op haar woorden terug en diende ze de kandidatuur van Dillen niet in. De fractie nam niet deel aan de stemming.

In zijn afscheidstoespraak heeft De Batselier fel uitgehaald naar CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy. Die had op zijn weblog kritiek ge-uit over de manier hoe de voorzitter is opgestapt.

De Batselier betreurt dat 'sommigen' nijd en jaloezie aanwakkeren. "Sommigen vinden thuis hun frustraties uiten via een weblog belangrijker dan hier hard werken", aldus De Batselier. Hij zegt ook dat Van Rompuy bewust foute informatie over het reglement heeft verspreid.

.

Nu in het nieuws