Microsoft moet Europa 280,5 miljoen euro boete plus dwangsom

De Europese Commissie legt softwaregigant Microsoft een extra boete op van 280,5 miljoen euro. Voor iedere dag dat het bedrijf langer weigert om concurrenten technische informatie te bezorgen over het besturingsprogramma Windows, komt daar een dwangsom van 3 miljoen bovenop.

Belga

De beslissing van de Commissie is de zoveelste stap in een procedure die al jaren aansleept. Het bedrijf is herhaaldelijk veroordeeld omdat het de machtspositie dankzij Windows misbruikt om ook in de toepassingssoftware concurrenten uit de markt te werken.

De voornaamste veroordeling dateert van maart 2004. Toen werd een boete van 497 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf werd verplicht Windows-versies te verkopen zonder MediaPlayer. En het bedrijf moest de technische informatie verstrekken zodat niet-Microsoft servers volledig kunnen communiceren met Windows-apparatuur.

Eind 2005 heeft de Commissie geoordeeld dat aan die laatste voorwaarde nog altijd niet voldaan was, hoewel het Hof van Justitie intussen wel geoordeeld had dat dit moest. Daarom nu de boete van 280,5 miljoen euro en de dwangsom van 3 miljoen euro per dag vanaf 1 augustus.

Microsoft heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Nu in het nieuws